top of page
Ervaringen ouders met haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Anjes en Daan

Mijn ouders zijn 30 jaar geleden bij Marleen geweest toen ze zwanger waren van mij en vervolgens ook van mijn zus. Zij waren hierover erg tevreden en hebben mij en Daan de begeleiding van Marleen cadeau gedaan toen we zwanger waren van ons eerste kindje. Hoewel Daan in het begin nog wat sceptisch was; "is dit niet wat zweverig?",  ging hij wel elke keer braaf mee. Tijdens de begeleiding was er ruimte voor het stellen van vragen en Marleen heeft de begeleiding afgestemd op onze behoeften hierin. 
Door het contact maken met de baby was hij meer betrokken bij de zwangerschap. Door de uitleg over de bevalling wisten we wat er ging komen zonder daar zenuwachtig of angstig over te worden. Met het aanraken/contact maken en de verschillende houdingen die je leert, kon Daan mij ook goed ondersteunen zodat ik niet het gevoel had dat ik het alleen moest doen en kon hij helpen om de weeën op te vangen. Ook waren we eigenlijk heel relaxed toen bleek dat Katoo eraan zou komen en dat is niet veranderd. 
De bevalling ging heel vlot (ze was er al binnen 5 uur) waardoor ik tussen de weeën door weinig of geen tijd had om te ontspannen. Door de begeleiding van Marleen kon ik de tijd die ik had wel gebruiken om tot rust te komen. Ik geloof echt dat dit heeft bijgedragen aan de vlotte bevalling zonder complicaties. Hierdoor is ook het herstel heel snel gegaan en zijn we nu trotse ouders van een hele tevreden baby.

Mariëtte en Philip

"Samen met mijn vriend heb ik een hele mooie sessie gehad bij Marleen. Het hielp ons, met name mijn vriend, om nog beter in contact te staan met ons kindje, door goede uitleg en ervaringsgerichte methodes. Fijn hoe Marleen echt de tijd en aandacht gaf aan wat voor ons belangrijk was. Heel waardevol om mee te maken en een aanrader voor iedereen die in verwachting is!"

Iris en Steven

"Ook voor ons tweede kindje zijn wij bij Marleen geweest. Omdat Marleen ons zo fijn had voorbereid op de geboorte van ons eerste kind, maar dit toch alweer drie jaar geleden was, wilden we graag een opfriscursus. Marleen luisterde goed naar onze wensen en zorgen. Zo vonden we het lastig om ons voor te stellen hoe een leven met twee kinderen eruit zou zien en hoe wij onze oudste dochter daarin konden meenemen. Zij gaf ons tips en ideeën, maar vooral het zelfvertrouwen dat het goed zou komen. 
We hadden de wens om op de baarkruk te bevallen. Marleen heeft uitgebreid de tijd genomen om dit met ons te oefenen. We hadden het geluk dat onze bevalling precies verliep zoals gehoopt. We konden in praktijk brengen wat we met Marleen hadden geoefend. Ik wist precies hoe ik kon persen en heb zelf mijn tweede dochter kunnen aanpakken. Een prachtig moment waarna wij direct met zijn drieën bij elkaar lagen.  Wij zijn blij dat we terug zijn geweest bij Marleen!"

Selma en Johan 

"Na een tip van onze (holistische) verloskundige, omdat ik twijfelde welke zwangerschaps cursus of begeleiding bij mij zou passen, ging ik online op zoek naar haptonomische zwangerschaps begeleiding. Ik kwam uit bij Marleen, wat ik las op haar website sprak me enorm aan. 
Ik heb een heel fijn telefoon gesprek met haar gehad, waarin ze alle tijd nam mij uit te leggen wat ze voor ons kon betekenen, ik was al wat verder in de zwangerschap. 
Mijn vriend en ik zijn ontzettend blij dat we voor de begeleiding van Marleen gekozen hebben. Wij zijn hele mooie ervaringen rijker, we leerden ècht contact maken met ons kindje,  en ik leerde nog meer voelen. Wat mijn lijf me zei, maar ook ons kindje. Ook na de geboorte van ons zoontje heb ik nog veel gehad aan wat Marleen ons leerde, bijvoorbeeld over de manier van je baby aanraken en optillen, maar ook over het praten tegen je kindje, uitleggen wat er gebeurt, hem bij huilen niet sussen maar troosten, en met hem praten. Ik gebruik het nog iedere dag, en zou iedere zwangere zeker aanraden bij Marleen langs te gaan! Het is een hele lieve, enthousiaste en kundige dame, die alle tijd voor je neemt en alles heel mooi en duidelijk uitlegt.
Nogmaals ontzettend bedankt Marleen!"

Marjolein en Jan-Peter 

"Ik kwam bij Marleen omdat ik een dwarsligger had en daar ook last van had. Veel harde buiken en druk op plekken die ik niet kende bij mijn eerdere zwangerschappen. Marleen gaf aan dat we zouden kijken of we de kleine konden uitnodigen om te draaien. Mijn vriend en ik gingen dus een avond bij haar op consult. Ik verwachtte bepaalde ruimte makende technieken en oefeningen, maar het was ook een fijn, diepgaander gesprek. Wat goed was. Na het eerste consult bleek dat de kleine was gedraaid en het voelde allemaal beter. Dus superbedankt Marleen!"

Iris en Steven

"Voordat we bij Marleen waren, wilde ik liever niet over bevallen nadenken. Ik hoorde vooral de heftige verhalen en dacht dat het veel pijn zou gaan doen. Het leek mij verstandig om zo'n moeilijke gebeurtenis in het ziekenhuis te laten plaatsvinden. Wij wisten nog niet goed wat haptonomie voor ons zou gaan betekenen en besloten het eens uit te proberen bij Marleen. De eerste keer dat wij bij Marleen kwamen, waren we 20 weken zwanger. Het was nog allemaal erg onwerkelijk en lastig te geloven dat er een kindje in mijn buik zat. Na één uur bij Marleen was dit totaal anders. We leerden van haar de baby te voelen en bij haar te zijn. We kwamen binnen met z'n tweeën, maar verlieten Soest met z'n drieën. Tijdens die bijeenkomst spraken we ook over mijn ideeën over bevallen en Marleen liet mij een heel ander verhaal horen. Een bevalling zonder pijn? Zou het echt bestaan? Marleen vertelde erover en ik leende boeken over 'natuurlijk bevallen' en verdiepte mij er verder in.
In de volgende bijeenkomsten leerden Steven en ik ons samen voor te bereiden op de bevalling. We kregen het vertrouwen dat we dit samen zouden kunnen doen, zonder pijnstilling en wilden nu het liefst thuis bevallen. Marleen leerde ons samen te werken om de weeën en de baby naar beneden en naar buiten te geleiden. We keken uiteindelijk vol vertrouwen en zin naar de bevalling uit. Het zou ons avontuur worden. En dat werd het ook. Steven en ik waren tijdens de bevalling als één. Een ijzersterk team, waarvan zelfs de verloskundige en kraamzorg (in het begin) afstand namen omdat ze onze bubbel niet wilden doorbreken. Ik heb mijn bevalling niet als pijnlijk ervaren. Geen moment. Het was een enorm verbindend moment tussen mij, Steven en onze waanzinnige dochter. We zijn Marleen heel dankbaar voor haar begeleiding en de fantastische start die we door haar aan ons gezinnetje hebben kunnen geven."

Anouk en Erik

“Vanaf week 16 van onze zwangerschap heeft Marleen ons begeleid. We hadden zelf nog geen ervaring met haptonomie, maar dankzij Marleen is dit een enorm waardevolle en mooie ervaring geworden. Heel bijzonder om al vroeg in de zwangerschap contact te kunnen maken met onze dochter, en te ervaren hoe zij reageert op onze aanrakingen en energie. Hierdoor konden wij al vroeg een band met haar opbouwen. Heel fijn om deze sessies ook in een kleine setting te doen, waardoor deze heel persoonlijk en dankzij Marleen ook heel vertrouwd voelde. Marleen heeft ons meegenomen in het geboorteproces, de mogelijkheden en houdingen die mogelijk zijn tijdens de bevalling en hoe mijn man mij tijdens de bevalling goed kon ondersteunen. Hoe mooi kwam dit allemaal samen tijdens de bevalling! Het voelde als een geweldige samenwerking tussen mijn man, onze dochter en mijzelf. Kortom, een hele waardevolle en mooie ervaring om tijdens de zwangerschap, maar ook na de geboorte zo fijn en warm te kunnen starten met elkaar." 

Judith en Chris

"Marleen heeft ons begeleid in de zwangerschap van onze oudste en nu ook weer voor ons dochtertje die een paar weken geleden geboren is. Haptonomie kenden wij al en het leek ons heel fijn en mooi om vroeg in de zwangerschap al contact te maken samen met ons kindje in de buik. Het was heel fijn hoe Marleen ons meenam in de mogelijkheden om te verzachten, ruimte te maken en naar het kindje toe te voelen. In de zwangerschappen had ik hevige misselijkheid en daarin kon Marleen steeds dingen aandragen om zorgen beter los te laten, meer te ontspannen en emoties te hanteren die ik voelde rondom minder kunnen, minder werken en de uitdagende zwangerschap. Ze schept ruimte om te kunnen 'zijn' en dat is echt een kunst!

Met name Marleens rust, de praktische handvatten vanuit de haptonomie én nuchtere wijsheid en humor waren fijn en bracht een fijne combi van gezelligheid en waarde! Ook heeft ze hele mooie prenten en uitleg over hoe bevallen gaat, dat gaf meer helpende inzichten dan ik online had kunnen vinden!

Marleen weet goed samen woorden te geven aan uitdagende emoties/vraagstukken en haar betrokken aanmoediging, begrip en erkenning is onbetaalbaar en heel fijn. Vervolgens steeds de switch naar wat je daar in je lichaam, met je kindje mee kan, maakt het heel praktisch. Zeker ook de voorbereiding voor mijn man en mij samen naar de bevalling toe, stond centraal;  Chris kreeg veel handvatten om actief van betekenis te zijn in de zwangerschap en bevalling! Het heeft ons geholpen de eerste bevalling met vertrouwen en echt samen als een team te doen, uiteindelijk een badbevalling in het ziekenhuis. En deze tweede bevalling was een vlotte badbevalling thuis. Ik ben blij dat we bij jou beland zijn Marleen, super bedankt :) Ik heb niet alleen voor deze bevallingen en start met onze kindjes van je geleerd, maar je hebt me ook een stuk helpen groeien in zelfvertrouwen/ruimte vullen en dat neem ik mee!"

Cindy en Patrick

"Marleen heeft rust, geeft ruimte en ondersteunt je richting een ontspannen geboorte! 'Samen in verwachting zijn' kreeg voor ons een nieuwe diepere betekenis met de begeleiding van Marleen. Marleen liet ons zien hoe we unieke krachten als aankomend papa en mama konden bundelen. Mama die zich richt op haar baby en haar eigen lijf en papa als bedding eromheen, ondersteunend aan het geheel. Dat ik me als aankomend moeder volledig in mijn kracht zou kunnen voelen ging ik ervaren in de sessies. Dat ik me zo kon laten ondersteunen en dat de vader zoveel impact kon hebben, ontdekten we in de gesprekken en oefeningen met Marleen. Daarbij was er ruimte voor praktische vragen en tips en ook dieperliggende persoonlijke blokkades die aan de oppervlakte kwamen kregen ruimte, waardoor ze vrijgemaakt konden worden. Marleen sloot haar sessies heel natuurlijk aan op onze persoonlijke behoeften. Door haar betrokkenheid ontstond er ook een persoonlijke band met Marleen in de sessies. En dat is voor zo'n bijzondere levenservaring wel heel speciaal. Daarnaast was er ook heel veel ruimte voor lol. Wat hebben we gelachen samen. Lieve Marleen, dank je wel, je hebt mijn zwangerschap verrijkt en de bedding van ons gezin bekrachtigd."

Irene en Vincent   

“Toen Vincent en ik wisten dat we zwanger waren van ons eerste kindje, wilden we graag aan de slag met haptonomische zwangerschapsbegeleiding. In de verschillende sessies met Marleen hebben we ervaren hoe bijzonder het is om al vroeg in de zwangerschap contact te maken met je baby. In de eerste sessie konden we onze baby al voelen bewegen en reageren op onze aanrakingen. Het was zo bijzonder om dat al vroeg in de zwangerschap, met 17 weken, te voelen. Door de begeleiding van Marleen werden we meer bewust van onze baby en leerden we dat je al tijdens de zwangerschap tijd moet vrij maken voor je baby. Elke ochtend en avond even contact maken met je baby, zorgde ervoor dat we de zwangerschap meer intensief beleefden. Door de haptonomie leerden we dat we tijdens de zwangerschap al met z'n drieën waren. Ook wordt de rol van de vader benadrukt en wordt hij er al vroeg bij betrokken wat het zo bijzonder maakt. Wat mij tijdens de bevalling heel erg geholpen heeft, is om tijdens de weeën goed te blijven ademen. We hadden met Marleen aandacht besteed aan de verschillende fases van de bevalling en hoe je je ademhaling kan gebruiken om rustig te blijven. Vincent kon mij daarbij goed helpen toen ik het zwaar had en hij was daardoor voor mij een enorme steun. Het meest bijzondere aan Marleens begeleiding was voor mij om echt bewust te worden van mijn lichaam en van de baby daarbinnen. Onze baby liet op zich wachten en een paar dagen na de uitgerekende datum was ik, en daarmee mijn lichaam, best gespannen omdat hij maar niet kwam. Met Marleens hulp kon ik mijn emoties uiten en de spanning loslaten die in mijn lichaam zat. De volgende ochtend werd onze zoon Jonah geboren!

Ook na de bevalling hebben we Marleen om raad gevraagd. Haar advies om je baby te laten huilen, zodat hij zich kan uiten en ontspannen, was enorm waardevol. Als nieuwe ouders weet je vaak niet wat je baby wil als hij huilt, of hoe je hem kan troosten. Hem de ruimte geven om te mogen huilen, zodat hij zich veilig voelt en zijn spanning kwijt kan, is één van de beste adviezen voor ons geweest. Bij een volgende zwangerschap komen we zeker terug bij Marleen!” 

Rebekka en Ray

"Marleen heeft ons fantastisch begeleid. Niet alleen voor de bevalling, ook tijdens de bevalling. Voor de bevalling gaf ze mij en mijn vriend hele concrete tips en handvatten om contact te leggen met ons ongeboren kind. Dit bracht ons ook als aanstaande ouders dichter bij elkaar. Het gaf ons een vorm om al een gezin te zijn. En liefde en zorg voor elkaar te uiten op een steunende manier. Marleen heeft echt de ervaring  en ruimte om er voor je te zijn. Dat is een hele bijzondere kwaliteit.

Daarbij is ze nuchter en praktisch. En heeft een enorme kennis die je helpt om je bevalling voor te bereiden. Tijdens de sessies vindt ze een goede balans tussen betrokkenheid en jouw/jullie de ruimte geven om de intimiteit met je partner en kind te beleven.

Wij hadden contact met onze zoon voor, tijdens en meteen na zijn geboorte. Omdat we al wisten hoe we op hem konden afstemmen. Dat heeft ons een hele mooie start gegeven als gezin.  Wij zijn Marleen heel dankbaar voor haar begeleiding." 


Ilja, Annemarlies en Roos  

“Héél soms gebeurt het. Dan ontvang je in het leven precies wat je op dat moment zo hard nodig hebt: ruimte, eenheid, warmte, openheid en dan voel je je herboren. Wees meer één met jezelf en met elkaar. Wat fijn om dat weer te kunnen delen met het nieuwe hoopje mens dat bij ons geboren is. Wat een geschenk. Lieve Marleen, bijzonder bedankt.” 


Christine en Mathieu

“Tijdens de bijeenkomsten kun je je verhaal kwijt en is alle aandacht voor jou, je man en kind. Die aandacht hoef je niet te delen met een groep. Dat vond ik fantastisch. Je leert contact te leggen met je kind en je voelt letterlijk hoe je dat kunt doen. Geweldig toch? Wat voor mij echt een enorm houvast is geweest tijdens de bevalling, is de skippybal! Mensen lachen altijd als ik het verhaal vertel: wat moet je nu met zo'n bal? Zelfs de artsen in het ziekenhuis kijken je gek aan als je met zo'n bal en weeën komt binnenlopen. Maar het zit zalig en het werkt! De skippybal heb ik tijdens mijn beide bevallingen gebruikt om mijn weeën op te vangen. Ik ben ervan overtuigd dat het ertoe heeft geleid dat de bevallingen voorspoedig en snel zijn verlopen. De bal is één van de vele tips en adviezen die Marleen je geeft met betrekking tot je bevalling en zwangerschap. Je kunt samen met Marleen uitvinden wat het beste voor je voelt. Voor mij was dat dus de skippybal. En voor mijn dochters ook, want die hebben er nu ook plezier van!” 


Jaap en Letty: 

“Onze dochter Ilse was de eerste weken na de bevalling erg onrustig en ze huilde veel. Niet een echte huilbaby, maar we liepen wat met haar af: op de arm, in een draagzak of met de wandelwagen. Ze viel dan wel in slaap, maar werd na korte tijd toch weer wakker. Zowel voor haar als voor ons was het iets om af en toe moedeloos van te worden. Tijdens ons bezoek aan Marleen, in het kader van de haptonomische zwangerschapsbegeleiding, huilde ze weer. Marleen vond haar ook erg gespannen en in plaats van te sussen - wat wij deden - moedigde ze Ilse juist aan om te huilen. Nou dat hebben we geweten: niet zomaar huilen, maar luidkeels. Het leek wel of ze heel veel frustratie eruit gooide. Na drie kwartier stopte ze en leek ze veel minder gespannen. Datzelfde hebben we die week erna nog vaak herhaald: elke keer als ze begon te huilen, moedigden we dit aan, bleven we tegen haar praten en hielden we haar ook vast. Dat viel niet mee, je wilt toch dat je kind niet huilt, maar na elke keer was ze weer meer ontspannen. Tot het huilen over was en we een heel tevreden kind hadden. Baby's kunnen maar op één manier spanning uiten en dat is huilen. Van Marleen hebben we geleerd dat de neiging om te gaan sussen en dit nog meer te onderdrukken juist averechts werkt. We zijn nog steeds blij met haar advies!”


Ceres en Kim    

“De haptonomische zwangerschapsbegeleiding van Marleen is ons erg goed bevallen. Vooral haar oprechte interesse in wat je als aanstaande ouders doormaakt, voelde als een warm bad. Onze verwachtingen, dromen maar ook angsten konden we met haar delen. Heel duidelijk legde ze ons bijvoorbeeld uit wat de verschillende fasen van een bevalling zijn en ze leerde ons daar ontspanningsoefeningen bij. Ook had ze oog voor de aanstaande vader en zijn gevoelens over het naderende vaderschap; iets waar veel andere 'hulpverleners' nog wat van kunnen leren! Heel fijn, dankjewel Marleen.”


Femke en Leo     

“Vanaf het eerste moment van de zwangerschap van ons eerste kindje voelde het dat ‘wij’ in verwachting waren. Blijdschap en onzekerheid wisselden elkaar af in die eerste maanden: zou het allemaal wel goed gaan? Om de zwangerschap met zijn tweetjes bewust te beleven, kwamen we bij zwangerschapshaptonomie uit. Ik had wel mijn bedenkingen. Zou het niet te zweverig zijn? Mijn man stond er zeer positief tegenover omdat hij al ervaring had met haptonomie. Al bij het eerste consult voelde ik mij direct op mijn gemak bij Marleen, er hing een hele blije, ontspannen sfeer. Bij ons eerste consult (met 20 weken) hebben we onze kleine samen voor het eerst gevoeld! Wat een geweldig mooi moment. De zwangerschap is voorspoedig verlopen. Hoe verder we waren, hoe zekerder we onszelf voelden. Dit kwam vooral doordat we veel contact met ons kindje hadden en Marleen ons veel heeft geleerd over wat we samen kunnen doen tijdens de bevalling. Marleen is iemand die erg goed luistert en hierdoor is ze in staat echt lessen op maat te geven. Uiteindelijk is ons kindje thuis geboren en hebben we de bevalling echt samen kunnen doen. De bevalling ging erg snel en goed. Ik kon erg goed ontspannen blijven; tijdens de weeën bleef ik contact maken met ons kindje. Ik weet zeker dat de bevalling mede door de sessies met Marleen zo goed is verlopen. Aansluitend hebben we twee lessen babymassage gevolgd. Dat was ook erg fijn voor ons en voor onze kleine meid die er echt van genoot. We horen vaak dat onze dochter er ontspannen uit ziet. Mocht er ooit een tweede komen, dan gaan we zeker weer naar Marleen, want dit verdient elk kindje.”
 

 

René en Maaike    

“Wij hebben onze consulten bij Marleen als zéér prettig ervaren. Zo hebben wij veel tools meegekregen om de rust te bewaren, zowel voor als tijdens de bevalling. Verder observeert Marleen goed, naar hoe je in elkaar steekt en hoe je met je lichaam omgaat. Zij past haar begeleiding hier op aan en dat hebben wij als erg fijn ervaren. Ook was het vooral voor ons bijzonder belangrijk dat ik, als zwangere vrouw, hele concrete informatie en tips kreeg om met mijn bekkenpijn om te gaan. En voor René was het erg fijn het masseren bij rugweeën te oefenen. Dit bleek echt gigantisch nuttig tijdens de bevalling met alleen maar rugweeën! Verder vonden we dat Marleen goed met haar intuïtie werkt, waardoor ze erg fijn inspeelt op de persoonlijke behoeften van het stel of gezin. Hartelijk dank Marleen! We hebben zowel de consulten als jij als persoon als bijzonder prettig ervaren!”


Jo en Rene   

“Door het heldere inzicht en de begeleidende oefeningen die ik van Marleen kreeg tijdens onze eerste sessie, ging het draaien in het ziekenhuis van baby Katie in mijn buik snel en soepel! Toen ik 36 weken zwanger was, kregen wij te horen dat onze baby in een stuit lag. Voor mij was dat een enorme teleurstelling. Ik wou zo graag thuis bevallen. Door een aanbeveling van een vriendin, kwam ik snel bij Marleen terecht.  Marleen heeft mij geholpen om te ontspannen en ruimte te creëren in mijn bekken. Dankzij haar goede begeleiding, ging het uitwendig draaien van de baby in het ziekenhuis een paar dagen later zonder moeite en zonder medicijnen! Binnen enkele minuten was haar hoofdje al beneden. Wat was dat een meevaller! Katie bleef zo liggen en in september 2009 werd ze thuis op een mooie en natuurlijke manier geboren. Dank je wel Marleen! Tijdens de babymassage met Marleen, heb ik veel ontdekt over baby Katie en hoe zij reageert op het aanraken van haar lichaam. Het contact dat ik met Katie had tijdens het masseren heb ik als mooi, intiem en heel bijzonder ervaren. Dankzij Marleen’s ontspannen en ongedwongen begeleiding, durf ik Katie nu ook te laten huilen. In plaats van haar meteen te sussen, blijf ik met liefdevolle aandacht bij haar en laat ik haar ‘communiceren’. Zo kan ze haar spanning kwijt. Tot mijn verbazing vind ik dit huilen met diep oogcontact zelfs mooi; Katie beweegt haar mond en lippen en vertelt écht een verhaal! Marleen heeft mij geholpen om meer te vertrouwen op mijn gevoel en intuïtie, daarin ligt het antwoord! Door de prettige één op één aandacht en steun die wij van Marleen tijdens de sessies kregen, kon ik mijzelf goed afstemmen op Katie tijdens de babymassage en heb ik heel veel geleerd in een korte tijd! En nu, met gebruik van de tips en geschreven handleiding van Marleen, genieten Katie en ik regelmatig van de massage samen thuis.”

 

Mirjam en Barry    

“Tijdens mijn derde zwangerschap waren Barry en ik op zoek naar iets anders dan de yoga- en partnerlessen die wij in de vorige zwangerschappen al hadden gedaan. Wel was duidelijk dat er nodig stil gestaan moest worden bij deze kleine, omdat de tijd nog sneller leek te gaan dan bij de eerste twee. Het in aanraking komen met ons kindje via haptonomische zwangerschapsbegeleiding sprak ons aan. Ons eerste doel was om regelmatig de tijd te nemen om even stil te staan bij het groeiende kindje in mijn buik en om contact te maken met elkaar. Mijn vorige twee bevallingen waren vrij soepel verlopen. Het enige waar ik wat tegenop zag, was het onder controle houden van mijn ademhaling en het eventueel wegzuchten van mijn persweeën. Door hierover te praten en handreikingen te krijgen over het hoe en waarom, is dit me veel beter gelukt dan bij mijn vorige bevallingen. Barry en ik oefenden met Marleen de verschillende manieren om met elkaar te bevallen, waarbij de verloskundige meer toekijkt en de vader meer zijn aandeel heeft. Dit sprak ons erg aan. Wij hebben het heel prettig gevonden daarover na te denken en te voelen wat het best bij ons paste. Suze is geboren binnen drie uur zonder verloskundige. We hebben het helemaal alleen moeten doen en ik kijk er vol trots op terug. Het was intens en puur. We hebben geen moment paniek gevoeld. Doordat ik goed wist wat ik moest doen tijdens het wegzuchten van de persweeën en het continu in contact zijn met mijn kindje, lukte het me om haar rustig naar buiten te drijven. Doordat we  gesproken en geoefend hadden, wist Barry wat te doen wanneer ze zou komen. Wij hebben veel aan de haptonomische zwangerschapsbegeleiding gehad en zouden er zo weer voor kiezen. Het heeft ons meer gebracht dan dat we verwacht hadden.” 


Anthon en Anja   

“Vanuit een wens om al voor de bevalling contact te maken met ons kindje, hebben we gekozen voor een haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Het is een ervaring geworden die voor ons van onschatbare waarde is. We ontdekten dat er bij een zwangerschap en bij een bevalling sprake is van een interactie tussen moeder, kind en vader. Tijdens de bijeenkomsten werden ons verschillende houdingen aangereikt die we vervolgens oefenden. We konden met elkaar voelen hoe we samen de weeën wilden opvangen. Ook liet Marleen ons ervaren op welke manier we ons kindje bij de geboorte zouden kunnen aanpakken. Ik, als vader, heb toen ontdekt wat een mooie ondersteunende rol ik daarbij zou kunnen vervullen. Zo hebben we ons van te voren op de bevalling en op elkaar kunnen afstemmen, waarbij onze zoon Marijn een belangrijke rol speelde. Tijdens de bevalling gaf dit alles een grote ontspannenheid en zekerheid, ook toen het allemaal toch anders ging dan van tevoren gehoopt. Door de voorbereidingen konden we, ondanks de klinische omgeving van het ziekenhuis, in het contact met elkaar onze eigen sfeer en de wensen rondom de bevalling vasthouden. Het was heerlijk om te zien dat Marijn zich direct vertrouwd voelde bij ons. Jammer genoeg moest hij na de geboorte op de kinderafdeling opgenomen worden, maar doordat de onderlinge band al zo sterk geworden was konden we er in het ziekenhuis optimaal voor hem zijn. We zijn blij met de integere en praktische werkwijze van Marleen, die we van harte aanbevelen aan iedereen die zich samen met hun kindje op de bevalling wil voorbereiden.”

 

 

Andrea en Joop, ouders van een tweeling       

“Ik denk dat als ik geen haptonomie had gevolgd het voor mij ingewikkelder was geweest (als moeder) om onderscheid te maken in welk kind contact zoekt. Er zijn zoveel armen en benen en gedraai in je buik dat je niet kan overzien wat er daar binnen allemaal gebeurt. Nu wist ik vanaf het begin al de verschillen in reageren op mijn verzoek tot contact, en wist ik ook welk kind er contact zocht met mij. Dat is de hele zwangerschap onveranderd gebleven.” 


Freya en Maritza     

“Door bekkeninstabiliteit was het onhaalbaar om deel te nemen aan de 'gangbare' zwangerschapscursussen. We twijfelden toch al een beetje over dat soort cursussen, omdat we niet zo'n behoefte hadden om het zwanger zijn (en alles wat daarbij hoort)  met veel anderen te delen. We wilden het graag met elkaar beleven. Zo kwamen we uit bij zwangerschapshaptonomie. Van tevoren voelde het best onwennig om je buik met een vreemde te delen. Maar Marleen straalde zoveel vriendelijkheid en vertrouwen uit, dat het meteen goed voelde. Zonder op de voorgrond te treden, bood ze in alle rust handreikingen aan om beter in contact te komen met ons kindje. Daardoor bleef het echt iets van ons samen, heel intiem. Het heeft lang geduurd voordat ik zwanger raakte en toen het eindelijk zover was, kon ik het amper bevatten. Dat onwerkelijke gevoel is nooit helemaal weggegaan: ook al werd ik ronder en ronder, ik kon er moeilijk op vertrouwen dat er echt een kindje in mijn buik zat. Dat veranderde mede dankzij haptonomie. Marleen leerde me bijvoorbeeld mijn hand op een bepaalde manier op mijn buik te leggen. Op een gegeven moment zwom ons kindje inderdaad naar mijn hand toe. Een heel bijzonder moment.”

 

 

Maritza en Freya   

“Hoewel het van ons beiden een heel bewuste keuze was dat niet ik maar mijn vrouw zwanger zou worden, viel het me, naarmate haar zwangerschap vorderde, toch zwaar. Ik vond dat heel lastig om te erkennen, we kregen immers een kindje! Maar ik was zo nieuwsgierig hoe het zou voelen om een kindje in me te dragen... Ik had ook het gevoel dat mijn vrouw al een hele band met ons kindje had opgebouwd, terwijl ik zo'n passieve rol had. Gelukkig is er bij haptonomie juist ook veel aandacht voor de partner. Dat maakte dat ik me steeds meer moeder voelde. Ook heeft Marleen me geholpen om mijn 'lege-buikgevoel' te verzachten. Dat was best emotioneel, maar het hielp absoluut.”

“De eerste weken huilde Marijn 's avonds soms wel drie uur achter elkaar. Vanaf een uur of zes was het steevast raak. Het leek alsof hij de dag moest verwerken, hij was zo boos en verdrietig. Tevergeefs probeerden we hem te troosten. We hadden het gevoel iets niet goed te doen, maar wisten niet wat. Tot Marleen ons de simpele vraag stelde: 'Hoe zou jij het vinden als je gesust wordt, terwijl je erg boos of verdrietig bent. Dan wil je toch ook geen speentje maar even flink kunnen janken? Sindsdien pakten we hem 's avonds wel bij ons op schoot, we hebben echter niet langer geprobeerd het huilen te stoppen, enkel gezegd: 'Wat ben jij boos, gooi het er maar allemaal uit'. Daarna werd het huilen snel minder. Toen Marijn negen weken was, was het helemaal over.” 

Ellen en Nico                      

“Tijdens mijn tweede zwangerschap ben ik bij Marleen terechtgekomen. Haptonomie wordt vaak als iets zweverigs gezien en veel vaders vinden het onzin. Mijn man en ik hebben echter genoten van de haptonomie uurtjes. Even speciale aandacht voor het wondertje in mijn buik. Door de drukte met ‘de grote(n)' vergaten we vaak dat de baby nu al deel van ons gezin uitmaakte. Van Marleen heb ik geleerd om Pieter, en later ook Mara, te laten voelen hoe welkom ze waren en dat ik hen wilde helpen om groot en zichzelf te worden. Ik heb geleerd naar mijn eigen lichaam en naar de baby in mijn buik te luisteren op onzekere momenten als 'groeit de baby wel genoeg', 'had ik niet rustiger aan moeten doen', 'er zal toch niets mis zijn met de baby'. Beide bevallingen heb ik door de haptonomie veel bewuster meegemaakt dan die van Fleur. Die eerste bevalling is me 'overkomen', bij de andere twee werkten de baby en ik naar een mooie, liefst snelle, geboorte toe. De manier van voelen die ik heb geleerd, kan ik ook nu nog gebruiken voor mezelf en binnen ons gezin.” 


Sandy en Ronald                      

“Mijn man en ik zochten een zwangerschapsbegeleiding die we samen konden doen. Een vrouw is zwanger, maar een man verwacht immers ook een kind (hij draagt het alleen niet). Het mooie van haptonomie is dat het nu voor beide (aanstaande) ouders mogelijk is om al een band te krijgen met het ongeboren kindje door middel van praten tegen je kind, het aan te raken en er al mee te spelen (ja, het is echt mogelijk om met een ongeboren kindje te spelen!). De haptonomie bestaat niet alleen uit spelen met het kind. Je doet ook oefeningen om jezelf te laten ontspannen (handig voor tijdens de bevalling). Ook je partner wordt hierbij betrokken en kan je op die manier heel goed tijdens je zwangerschap en bevalling steunen. Je hebt door deze vorm van begeleiding echt het gevoel dat je het samen doet. Ik was zwanger tijdens één van de meest stressvolle periodes uit mijn leven waardoor we niet altijd even bewust bezig waren met de zwangerschap. We zijn daarom ontzettend blij dat we haptonomie hebben gedaan en kwamen dan ook elke keer tot rust bij Marleen. We koesteren dan ook de momenten dat we bij Marleen bewust bezig waren met ons kindje. Een zwangerschap is zo'n bijzondere periode en is voorbij voordat je het weet. Daarom kunnen we ook aan iedereen haptonomie van harte aanbevelen. Waarom zou ik het bij ons eventuele tweede kindje weer doen of anderen aanbevelen? Op de eerste plaats omdat je er in ons vaak drukke leventje even bewust stil staat bij het groeien en contact maken met jouw kind.”

 

 

Leo en Femke

“Als toekomstige vader, en ik spreek even voor mijzelf, ben  je niet voortdurend bezig met de ontwikkeling van je kind. Er groeit niks in je buik, je krijgt geen andere hormonen in je lijf, je weet alleen dat er wat staat te gebeuren. Wij zijn rond de 20 weken begonnen met de zwangerschapshaptonomie van Marleen, waarin ik gelijk bij de eerste sessie mijn kindje voelde en sterker nog, dat ze ook al op mij reageerde door mijn handen aan de zijkant van de buik te leggen en ze van de ene hand naar de andere schoof. Een heel mooi moment om te ervaren. Het geeft je het gevoel niet alleen aan de zijlijn te staan. Marleen is heel plezierig om mee samen te werken. Ze luistert goed en geeft je duidelijke tips en handleidingen om de ontwikkeling van je kind vanaf  20 weken samen te beleven. Door de handelingen die je van haar leert, ben je bewuster bezig met de zwangerschap en kun je er ook meer van genieten omdat je weet hoe. De manier waarop Marleen les geeft, is niet zweverig of vaag, maar nuchter en duidelijk. Als het uur van de waarheid nadert, ben je ook al tijdens de sessies overgegaan op de voorbereiding op de bevalling. Voor velen is het naderen van de bevalling iets angstigs wat komen gaat. Zou het wel goed gaan, thuis, ziekenhuis, hoe gaat het in zijn werk? Zonder hier nu een oordeel over te hebben, gaf Marleen mij een eye opener door het van de andere kant te bekijken. Namelijk dat het ook iets heel moois en dus iets heel positiefs is wat er staat te gebeuren. Naast alle zeer nuttige handelingen die ik geleerd heb van Marleen om mijn vrouw daadwerkelijk te kunnen bijstaan in die laatste uren der waarheid (verschillende manieren om te bevallen, hoe krijg je je vrouw relaxt, hoe verminder je de pijn voor haar) heeft vooral voor mij, en ik kan zeggen voor ons, de positieve benadering het verschil gemaakt. Iedereen zal de cursus zwangerschapshaptonomie van Marleen anders ervaren, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen een bijzondere tijd samen met je aanstaande kind zal hebben en goed voorbereid en bewust het uur van de waarheid zal beleven. Om nóg meer te genieten als het er is.”

bottom of page