top of page
Samen contact maken met de baby
Het belang van contact maken
 

Iedereen heeft behoefte aan een schouderklopje of een 'aai over de bol': de behoefte aan geborgenheid, warmte, veiligheid en vooral liefde zit in onze natuur. Aanraken is ook voor baby's van levensbelang. Er zijn onderzoeken gedaan bij couveusebaby's naar het effect van aanraken. Daarbij werd geconstateerd dat baby's die aangeraakt werden beter groeiden en alerter en actiever waren dan baby's die niet aangeraakt werden.

Door de manier van aanraken worden wij ons meer bewust van onze gevoelens. Een aanraking kan van alles betekenen; het kan troostend, liefkozend of bevestigend zijn. De aanraking van iemand die we niet mogen, kan echter heel vervelend zijn. Je lichaam reageert daarop. In de zwangerschap zal een baby instinctief naar een warme, liefdevolle hand toe gaan en zichzelf juist terugtrekken als hij ruw aangeraakt wordt.

Door te luisteren naar ons lichaam nemen we serieus wat we voelen tijdens het contact. Voor een ongeboren baby is het belangrijk hoe hij/zij wordt aangeraakt via het lichaam van de moeder. Bij de haptonomische zwangerschapsbegeleiding leren jullie jezelf daar meer bewust van te worden.

 
Spelen met je kindje

Het is leuk om, in de zwangerschap, samen bezig te zijn met de baby. Iedere baby en ook iedere zwangerschap  is weer anders. Bij de zwangerschap van een tweede kindje is het soms moeilijker om tijd vrij te maken om samen te spelen. Het is vaak druk met de oudere kinderen, werk ed. Samen met het nieuwe kindje bezig zijn tijdens de begeleiding is dan fijn. Het contact verdiept zich. Als jullie een tweeling krijgen kun je voor de geboorte al ervaren dat de kinderen individueel anders kunnen reageren. Als de zwangerschap niet goed verloopt, kun je je gesteund voelen door het contact dat je met je kindje hebt.

Meer info over: 

 

 

​

​

​

 

 

bottom of page