top of page
Baby massage haptonomie
Kind in handen voelen / Babymassage

Babymassage is een bijzondere manier om intens contact te hebben met je baby. Via onze zintuigen komt de wereld bij ons binnen: we voelen, horen, zien, proeven en ruiken. Het tastzintuig ontwikkelt zich bij het ongeboren kindje het eerst. Aanraking is dan ook een belangrijke manier om contact te maken met je baby. Je kunt al een maand na de geboorte starten met babymassage, vanuit daar bouwen we het dan langzaam op. De massage is op individuele basis: de ouders en hun baby. Zo kunnen we in alle rust ingaan op de signalen die de baby geeft. Hieronder staan de positieve effecten van babymassage op een rijtje:

 

  • Tijdens het masseren van je kindje neem je optimaal de tijd en rust voor elkaar en leer je te kijken naar de reacties van jouw baby. Een baby begrijpt de klank van je stem en de intentie van je aanraking. Babymassage is dan ook een heel goede manier om de baby zijn lijfje te laten voelen en samen lekker te ontspannen.

 

  • Babymassage is ook gunstig voor de ontwikkeling van onder andere de lichaamscoördinatie en het zelfbesef van je kindje. Massage helpt de baby om spanning in het lichaam los te laten. Niet alleen als hij/zij rustig ligt te slapen, maar ook als het bezig is met de mensen om zich heen.

 

  • Massage stimuleert de bloedsomloop en de afweermechanismen van het lichaam. Ook de ademhaling en de spijsvertering worden bevorderd. De massage ondersteunt het samenwerken en sterker worden van de spieren en legt een basis voor de verdere ontwikkeling van je baby.

 

  • Soms heeft een baby in zijn jonge leventje al veel meegemaakt: een moeilijke zwangerschap, medische handelingen rond de geboorte of in de eerste levensweken. Met babymassage kun je als ouder je kindje helpen om deze ervaring te verwerken. Zo begeleidde ik in mijn praktijk ouders met een baby die een poosje in het ziekenhuis had gelegen. Het meisje reageerde tijdens de massage sterk op de aanraking van haar linkerbeentje. Ze begon te huilen en met haar beentje te trekken. Het beentje had vastgelegen aan een infuus. Door een zorgvuldige aanraking hielpen de ouders hun baby deze nare ervaring te verwerken en zetten ze er een positieve ervaring tegenover.

 

Meer info over: 

 

 

 

 

 

 

bottom of page